Stanowisko Lab Rescue w przedmiocie zmian w ustawie o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych i badawczych w zakresie udziału organizacji społecznych w postępowaniach o udzielenie zgody na badania.

Prawdopodobnie jeżeli interesujecie się losem zwierząt laboratoryjnych musieliście wpaść w ostatnim czasie na temat postulowanych zmian w ustawie o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych. Jedną z postulowanych zmian jest ta, aby ograniczyć całkowicie udział organizacji społecznych w postępowaniach przed Lokalnymi Komisjami Etycznymi, które odpowiadają za udzielanie zgody na przeprowadzanie badań na zwierzętach. Jako wolontariusze LR z zaniepokojeniem obserwujemy te zmiany. Uważamy, że przepisy w dotychczas obowiązującej formie pomimo, że są niedoskonałe, to jednak są lepsze od proponowanych zmian. Ponieważ każda forma ograniczenia dostępu do wiedzy o badaniach i pozbawianie wpływu organizacji, których zadaniem jest ochrona losu zwierząt rodzi niebezpieczeństwo nadużyć prawa. Obawiamy się, że brak społecznej kontroli postępowań o udzielenie zgody na badania może spowodować naginanie procedur. W materii tak ważnej jak życie i dobrostan zwierząt, które same swojego głosu wyrazić nie mogą przejrzystość i jawność ich losu powinna być wartością nadrzędną i szczególnie chronioną przez organy państwa.

Zgadzacie się z nami?

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: