Szczury nie powinny być karmione przetworzonym jedzeniem przeznaczonym dla ludzi. Nie podajemy produktów:
– przyprawionych
– marynowanych, smażonych i konserwowanych,
– z dodatkiem cukru i wszelkiego rodzaju słodyczy
– nieświeżych
– zawierających szkodliwe substancje
Szczurom NIE dajemy:
– chleba – dodatek soli i przypraw, ryzyko zadławienia
– nabiału – problemy z trawieniem; kazeina może wspierać rozwój nowotworów
– szczypior, cebula, por – warzywa te mogą być dla szczurów trujące
– rabarbar – ma dużą ilość szczawianów, które mogą uszkadzać nerki
– pestka i skórka awokado – te części są toksyczne
– pestki owoców jednopestkowych np. wiśni, śliwki, moreli
– grzyby – ciężkostrawne
– roślin silnie wzdymających (kapusta, brukselka) oraz surowych roślin strączkowych. W przypadku podawania fasoli powinno unikać się tej białej i czerwonej, inne wprowadzamy stopniowo i w małych ilościach
– zielone ziemniaki – kolor ten świadczy o obecności solaniny, czyli substancji toksycznej. Ziemniaki „normalne” podajemy w formie ugotowanej
– samce nie powinny dostawać cytrusów i mango – zwiększone ryzyko nowotworów nerek
– sztuczne/barwione/słodzone dropsy, kolby i przekąski
– aloes – zwiększa rozwój nowotworów **
CO MOŻNA DAWAĆ SZCZUROM:
A:
agrest
amarantus
ananas
arbuz
aronia
awokado (bez skórki i pestki)
B:
babka lancetowata
bakłażan
bambus
batat (gotowany)
bazylia
bobik
bób
brokuł
brukiew
brukselka
brzoskwinia (bez pestki)
brzoza (liście, gałązki)
burak
C:
chleb świętojański
ciecierzyca
cukinia
cykoria
czereśnia
D:
daktyl
dari (sorgo białe)
dynia (również pestki)
F:
fasola (nie biała i czerwona)
fasolka szparagowa
figi
G:
granat
groszek
gruszka (bez pestek)
gryka
J:
jabłko
jabłoń (liście, gałązki)
jagoda
jagody goji
jajko
jarmuż
jeżówka
jeżyna
jęczmień
K:
kabaczek
kaki
kalafior
kalarepa
kanar
konopie paszowe
koperek
karczochy
kasza
kasztan jadalny
kiełki (oprócz cebuli)
kiwi
komosa ryżowa
koniczyna
kokos
koper włoski
kukurydza
L:
leszczyna (gałązki, liście)
liczi
lipa (gałązki, liście)
lubczyk
lucerna
M:
melisa
malina
makaron
mandarynka
mango
marchewka
miechunka
mięso białe
mięta
mirabelka
mniszek lekarski (nie mylić z mleczem!)
morela
N:
nagietek
nasiona chia
nektarynka
O:
ogórek
olcha (gałązki i liście)
oliwki
orkisz
orzechy: laskowy, włoski, brazylijski macadamia, migdały, nerkowce, ziemne, pistacje
owies
P:
papaja
papryka
patison
pasternak
perz
pietruszka
pokrzywa (liście i korzeń)
pomelo
pomidor
porzeczka
poziomka
proso
pszenica
R:
robaki i larwy
roszponka
rozmaryn
rumianek
rukiew wodna
rukola
ryż
rzepa
rzeżucha
rzodkiewka
S:
sałata
seler
seler korzeniowy
sezam
siemię lniane
słonecznik
soczewica
soja
stokrotka
szparagi
szpinak
śliwka (bez pestki)
T:
topinambur
topola (gałązki i liście)
truskawka
tymianek
W:
winogrona
wiśnie (bez pestek)
Z:
ziemniaki (gotowane)
żołędzie
żurawina
żyto