Co jedzą świnki morskie?

To co wiedzieliśmy na temat diety świnek jeszcze kilka lat temu bardzo diametralnie różni się od tego, jaką dietę dziś rekomenduje się dla świnek. Warto w tym temacie nieustannie się edukować. Poniżej, zaczynając od absolutnych podstaw żywieniowych przejdziemy do wiedzy dla nieco bardziej zaawansowanych.

Co jedzą świnki morskie? Dieta dla początkujących

Siano to podstawa!

Podstawą żywienia świnki morskiej powinno być dobrej jakości siano. W spożywaniu siana nie powinno być ograniczeń. Siano powinno być dobrze wysuszone, zielone, ładnie pachnące, miękkie, mało pylące. Pamiętaj, że stanowi ono 80% diety świnek. Polecane: Jaśkowe sianko, Sianko węgrowskie, Tivo Sianko dla Niejadków, Zuzala Sianko tymotkowe, Siano Pełne korytko, Siano z Sianko.pl, Mazurskie sianko, siana z Allegro z dobrymi opiniami.

Karma sucha

Karma sucha powinna być podawana w ilości zalecanej przez producenta lub lekarza weterynarii. Nie powinna być podstawą żywienia, aczkolwiek zwierzętom młodym możemy zapewnić stały dostęp do tego typu pokarmu. Zalecamy zawsze sprawdzić skład mieszanki przed zakupem. Najlepszymi karmami są te całkowicie granulowane (co zapobiega wyjadaniu części smaczniejszych składników i zostawianiu reszty). Polecane: Versele Laga Cavia Complete, Beaphar Naturę Pokarm dla świnki morskiej, JR Farm Grainless Complete świnka morska, Bunny Basic Marzenie Świnki Morskiej

Suszone zioła i liście

Suszone zioła i liście powinny stanowić dodatek do sianka. Są bardzo potrzebne w jadłospisie świnek. Zaopatrz się w gotową mieszankę ziół, która zawiera kilkanaście ich rodzajów i jest dobrze zbilansowana. Polecane: Herbal Pets Świnkoziółka, Factory Herbs Nie byle badyle dla świnki morskiej, Tivo Specjał dla świnki morskiej, Liii Farm Mieszanka Ziołowa, Alegia Mega paka dla kawii domowej, Jurajskie sianko Mieszanka ziołowa dla świnki morskiej, Pełne Korytko Ziołowe korytko dla świnki morskiej

Zielenina

Kolejnym podstawowym elementem jest zielenina – trawa oraz inne rośliny łąkowe i zioła, które stanowią podstawę żywienia letniego. Zaliczamy tu także gałęzie drzew wraz z liśćmi (grusza, jabłoń, lipy, klony itp.). Rolą tych pokarmów jest przede wszystkim wypełnienie przewodu pokarmowego. Dostarczają również dużych ilości włókna. Pokarm ten dajemy świnkom do woli, najlepiej około 2 razy dziennie. Zielonkę i gałęzie zbieramy z terenów czystych, niepryskanych, z daleka od ulic i obszarów przemysłowych. 

 

Gatunki nadające się na karmę-zielonkę: babka lancetowata i szerokolistna, jasnota, koniczyna, krwawnik, kukurydza – cała, wraz z kolbami (w niewielkich ilościach), liście truskawek, poziomek, pięciornika, liście i pędy malin oraz porzeczek, mięta (różne gatunki), mniszek lekarski, nagietek, pokrzywy (młode) – zarówno świeże, parzone i suszone, rumianek – wraz z kwiatami, słonecznik – najlepiej w czasie kwitnienia, wraz z płatkami, topinambur – cała roślina wraz z oczyszczonymi z ziemi bulwami, trawy – wszystkie z wyjątkiem ozdobnych, również z trawnika, o ile nie był nawożony i pryskany (m.in.: kostrzewa, tymotka, stokłosy, kupkówki, lucerna), zboża – różne, dopóki są zielone (wszystkie części),

Warzywa i owoce

Warzywa zielone i kolorowe powinniśmy podawać raz dziennie, około 0,5 objętości szklanki na świnkę. W ramach jednego posiłku podajemy do trzech rodzajów warzyw, pamiętając o tym, że niektórych warzyw nie łączymy z innymi. Nie podajemy codziennie tego samego warzywa, staramy się urozmaicać dietę. Polecane warzywa na codzień: seler naciowy, papryka, ogórek, cukinia, pomidor. W sezonie podawaj nać pietruszki, marchwi, selera, liście rzodkiewki, liście kalafiora. W małych ilościach podawaj warzywa korzeniowe (marchewka, burak, pietruszka korzeń), rośliny wzdymające (brokuł, kalafior, brukselka, kalarepa, kapusta, rzodkiewka).

Owoce traktujemy tylko jako przysmak. Dopuszczalne są prawie wszystkie, ale pamiętajmy, że nie jest to konieczny składnik diety i powinny być podawane z umiarem. Pamiętając o dużej ilości cukru traktujmy owoce jako łakocie dla naszych świnek. Z części owoców zalecamy całkiem zrezygnować, ponieważ są bardzo tłuste (awokado, kokos) lub bardzo słodkie i tuczące (winogrona).

Woda

Woda jest obowiązkowa w diecie świnki morskiej i musi ona mieć do niej stały dostęp, tak samo jak do siana. Najlepiej wybrać ciężką miseczkę zamiast poidełka, ponieważ jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Picie z niej jest bardziej komfortowe, co wpływa na to, że świnka wypije większą ilość wody, a co za tym idzie – będzie bardziej nawodniona. 

Co jedzą świnki morskie? Dieta dla zaawansowanych

Szczawiany

Szkodliwość szczawianów w diecie zależy od ich przyswajalności. Jednak nawet dobrze przyswajalne szczawiany w dużych ilościach mogą być toksyczne. Szczawiany pojawiają się w mniejszych lub większych ilościach w wielu znanych produktach. Zbyt duża ich ilość w diecie powoduje ujemny wpływ na wchłanianie wapnia. Powstaje również ryzyko wystąpienia u świnki kamicy nerkowej. Przy niedostatecznej ilości wapnia i witaminy wzrasta ryzyko uszkodzenia nerek. W warzywach zawartość kwasu szczawiowego przewyższa zawartość wapnia, dlatego właśnie należy je ograniczyć w diecie (co nie oznacza, że minimalna ich ilość w diecie będzie dla świnki szkodliwa). Pamiętajmy, że poza szczawianami posiadają one również inne, wartościowe składniki odżywcze.

 

Średnia zawartość szczawianów  w warzywach:

  • botwina 600 mg/100g,
  • buraki 100-450 mg/100g,
  • pietruszka 1700mg/100g,
  • rabarbar 1100-1336 mg/100g,
  • szczaw 300mg/100g,
  • szpinak 658/100g,
  • batat 100mg/100g.

Witamina D i wapń

Witamina D i wapń są ważnymi składnikami diety, jednak zbyt duża ich ilość w diecie może wywołać pojawienie się u świnki kamieni moczowych. Dlatego należy z rozsądkiem podawać lucernę, koper, pietruszkę, koniczynę.

Czego nie mogą jeść świnki?

Produkty szczególnie szkodliwe:

  • dziko rosnące rośliny cebulowe – bardzo często rosną w trawie wczesną wiosną, w tym cebula i czosnek
  • nasiona zbóż – mogą kaleczyć pyszczek, powodują otłuszczenie organów wewnętrznych, mogą spowodować zadławienie
  • rośliny zawierające szczawiany – szkodzą nerkom
  • wszystkie nieznane nam gatunki dziko rosnące
  • fasola, groch, kapusta
  • większość roślin doniczkowych
  • zielone, surowe części pomidorów i papryki
  • wszelkie pokarmy przetworzone, gotowane, smażone, słodzone, przyprawiane itp.
  • grzyby

Mamy nadzieję, że ten artykuł okazał się dla Ciebie pomocny. Jeśli tak, może zechcesz wesprzeć dobrą karmą uratowane przez nas szczurki z laboratorium? Dzięki naszej współpracy z GRYZON.JE możesz w wygodny i szybki sposób zrobić dla nas zakupy i napełnić brzuszki uratowanych labików, nie płacąc przy tym za wysyłkę.

Przewijanie do góry