Które owoce i warzywa sezonowe podawać świnkom morskim?

Lato jest porą roku bogatą w warzywa i owoce sezonowe. Dowiedz się, które z nich możemy podawać świnkom morskim, a których należy unikać.
 
DOZWOLONE:
🟢Kalafior – uwaga: może powodować wzdęcia, zawiera sporo wapnia i podajemy bez łodygi, ponieważ zawiera azotany. Nie powinien być podawany świnkom mającym problemy z tarczycą.
🟢Szparagi – uwaga: może powodować wzdęcia, można podawać każdy kolor.
🟢Koperek – uwaga: nać zawiera dużo wapnia.
🟢Rzodkiewka – uwaga: korzeń może powodować wzdęcia, liście zawierą dużo wapnia.
🟢Młoda marchew – uwaga: korzeń zawiera dużo cukru, a zawarty w nim beta-karoten obciąża wątrobę, nać zawiera sporo wapnia.
🟢Młody brokuł – uwaga: nadmiar może powodować wzdęcia, zawiera dużo wapnia, podajemy raczej bez łodygi, ponieważ zawiera najwięcej azotanów.
🟢Kalarepa – uwaga: może powodować wzdęcia.
 
OKAZJONALNIE:
🟡Truskawki – uwaga: zawiera dużo cukru, możemy podawać każdą odmianę, razem z szypułkami.
🟡Czereśnie – uwaga: zawiera dużo cukru i są ciężkostrawne. Podajemy bez pestek.
🟡Rukola – uwaga: nie podajemy z plastiku bez dziurek. Zawiera sporo wapnia, kumuluje zanieczyszczenia, zawiera dużo azotanów.
🟡Botwinka – uwaga: zawiera wapń i szczawiany, które szkodzą nerkom.
 
ZAKAZANE:
🔴Cebula – zawiera związki siarki, ma negatywny wpływ na układ krwionośny, jest za ostra dla świnek.
🔴Szczypiorek – zawiera związki siarki, ma negatywny wpływ na układ krwionośny, jest za ostry dla świnek.
🔴Rabarbar – zawiera szczawiany, ma negatywny wpływ na układ moczowy.
🔴Szpinak – zawiera wapń i szczawiany, których nadmiar w diecie ma negatywny wpływ na układ moczowy. Zawiera azotany, które negatywnie wpływają na wątrobę i układ nerwowy.
 
Podczas podawania warzyw i owoców pamiętajmy o tym, jak ważna jest różnorodność w diecie świnek morskich.