Lista produktów, które można podawać myszoskoczkom

Lista produktów, które można podawać myszoskoczkom:

A:
agrest
ananas – w małych ilościach
arbuz – również pestki
aronia

B:
babka lancetowata, szerokolistna
banan – uwaga! suszone banany z marketów często są kandyzowane i takich nie wolno podawać)
batat – korzeń po ugotowaniu
bazylia – działa uspokajająco, rozkurczowo, pobudza apetyt
bez czarny – kwiaty, dojrzałe owoce
boćwina
borówki – owoce, liście, gałązki
bratek polny – kwitnące pędy, ma działanie odtruwające
brokuły – również liście
brukiew
brzoskwinia
buraczki – mogą barwić mocz na czerwono

C:
chaber (bławatek) – płatki
chleb świętojański
chmiel – szyszka
chrząszcze – świeże, suszone
ciecierzyca
cukinia – i inne z rodziny; również pestki cukinii
cykoria
czernica 1-2 razy tygodniowo, można podawać liście i gałązki
czyściec bulwiasty – korzeń

D:
daktyle – w niewielkich ilościach
drewnojad – po odcięciu główki
dynia – pestki i owoc
dziurawiec

E:
echinacea – jeżówka
endywia – tylko z czystych upraw

F:
fenkuł
figa
fiołek trójbarwny (bratek)

G:
gerberki – tylko, gdy zwierzak nie chce jeść stałego pokarmu, np. po utracie zębów
głóg – gałązki, liście
grab – gałązki
granat
groch – suszony i gotowany, małe ilości, działa wzdymająco
grusza – gałęzie i owoce
gryka – ziele
gwiazdnica pospolita

H:
hibiskus – kwiat

I:
indyk – gotowany/pieczony, bez przypraw

J:
jabłoń – gałęzie i owoce
jagody, jagody goji
jajko – gotowane
jarmuż
jasnota biała – ziele
jeżyna – owoce, liście
jęczmień

K:
kabaczek
kalafior – również liście
Kalarepa
kasze – surowe i gotowane
kiełki nasion – nadających się do spożycia przez myszoskoczki
kiełże
kiwi – rzadko
minek
kocanka
kokos – wiórki
kolendra
koniczyna – biała i różowa, rzadko
koper – korzeń
kozieradka
krwawnik
krewetki
kukurydza – świeża, suszona i gotowana
kurczak – gotowany/pieczony, bez przypraw

L:
leszczyna – gałązki
len – siemię lniane
liczi
lubczyk
lucerna

Ł:
łopian większy

M:
macierzanka
majeranek
malina – liść i owoce
malwa – kwiat
mango – małych ilościach
maniok – bulwy po ugotowaniu
marakuja – suszona
marchewka – nać i zwykła
mącznik młynarek – larwy żywe lub suszone
melisa
melon – również pestki
mięta
mięso – z drobiu, królików, cielęciny; gotowane/pieczone, bez przypraw
miód – własnej produkcji, odrobina na palcu w okresach osłabienia
mniszek lekarski – liście i korzenie
mole woskowe – larwy
morszczyn
morwa
muesli – bez dosładzanych elementów

N:
nagietek – kwiat
nasturcja
nektarynka
nori

O:
ogórecznik lekarski
ogórek
otręby zbożowe
orzechy
owies zielony
ostropest
owies

P:
papaja
pasternak
patison
pietruszka – również nać
płatki zbożowe
podbiał
pokrzywa – suszona
pomidor
portulaka – po ugotowaniu
porzeczki – czarne, czerwone, również liście
proso – czarne i senegalskie
pszenica – kiełki
pyłek pszczeli

R:
rdest ptasi
rodzynki
roszponka – malutko
róża – dzika, wysuszone owoce i płatki
rumianek
rumianek rzymski
rutwica
ryby – gotowane/pieczone, gatunki jadalne dla ludzi
ryż – gotowany
rzepak
rzeżucha

S:
seler – również nać
sezam
siemię lniane
słonecznik – kiełki i ziarna
skrzyp
soczewica – kiełki
soja – kiełki
soki owocowe – domowej roboty, bez cukru
stokrotka
szałwia
szarańcza

Ś:
świerszcze

T:
tasznik pospolity
topinambur
topola
trawa – suszona
truskawka
tymianek

W:
wiązówka – ziele
wierzba
winogrona – rzadko i w małych ilościach
wiesiołek – olej, mikroskopijne ilości

Z:
ziemniaki – gotowane, bez soli

Ż:
żółtolica drobnokwiatkowa
żurawina